12
Jul

Vrouwelijke kracht in de metaalindustrie

In een wereld waar de metaalindustrie voornamelijk door mannen wordt gedomineerd, schitteren bij Jatec op dit moment twee vrouwen: Alexandra en Miriam. Hoe zijn zij eigenlijk in dit werkveld beland en hoe ervaren ze het werken tussen al die mannen? Een ding is zeker, deze vrouwen hebben bewezen dat het werken in de metaalindustrie niet alleen iets is voor mannen!  

 

Hoe ben jij bij Jatec terecht gekomen en wat doe je hier?  

Alexandra: “Ik kom uit Polen dus toen ik net in Nederland was, had ik een baan als orderpicker, maar dit vond ik niet uitdagend genoeg. Ik wilde iets anders gaan doen en op aanraden van mijn vriend heb ik een opleiding tot CNC-frezer gevolgd. Ondertussen werk ik nu ongeveer een jaar bij Jatec als operator/CNC-frezer. Het is ook mijn eerste baan in de metaalindustrie, maar ik vind het erg leuk hier. De tijd lijkt elke dag voorbij te vliegen! Ik leer dagelijks nieuwe dingen, dat is waar ik blij van word.”  

Marian: “Ik werk al bijna 30 jaar in de metaalindustrie, terwijl ik hier echt per toeval terecht ben gekomen. Jaren geleden stond er plotseling iemand voor de deur die vroeg of ik bij hun bedrijf wilde komen werken, en ik zei ja. In die periode heb ik alles geleerd over frezen, draaien en andere taken binnen deze branche. Ook heb ik toen een opleiding gevolgd waardoor ik daarna fulltime aan de slag kon. Nu werk ik alweer 7 jaar voor Jatec, eerst deed ik verschillende dingen, ik sprong overal een beetje bij. Toen kwam de functie van gereedschap beheerder vrij en hier zit in nog steeds op mijn plek.” 

 

Denken jullie dat het lastig is om als vrouw in de metaalindustrie te werken?  

Alexandra: “Ik vind het niet lastig om hier te werken, toen ik binnenkwam was het wel even wennen, maar nu ben ik gewoon onderdeel van het team. Het was in eerste instantie wel lastig om een baan te vinden binnen dit werkveld, omdat je als vrouwelijke cnc-frezer jezelf extra moet bewijzen.” 

Marian: “Toen ik 30 jaar geleden begon met werken in de metaalindustrie was het lastig. De mannen vonden het destijds niet altijd even leuk dat er een vrouw in het team kwam. Nu ben ik echt onderdeel van het team en vullen we elkaar aan.”  

 

Wat zijn volgens jullie de voordelen van een mix van mannen en vrouwen op de werkvloer? 

Marian: “‘Vrouwen zijn over het algemeen wat preciezer dan mannen, maar soms wat onzekerder. Mannen zoeken dingen zelf uit waarbij het wel eens mis kan gaan, hierbij zijn vrouwen vaak wat voorzichtiger en zoeken dan eerder hulp bij collega’s. Het is goed om beide op de werkvloer te hebben, zodat dit goed in balans is.” 

Alexandra: “Ik ben zelf niet zo sterk, dus ik vind het ook fijn als een mannelijke collega mij kan helpen wanneer ik iets zwaars moet tillen!” 

 

Wat zouden jullie willen meegeven aan vrouwen die geïnteresseerd zijn in een carrière binnen de metaalindustrie? 

Marian: “Wanneer je interesse hebt, kan je gewoon beginnen. Start met een opleiding en dan rol je vanzelf in het werk. Het werk is tegenwoordig ook niet zo zwaar meer, omdat het meeste getild wordt door machines en kranen. Laat je zeker niet uit het veld slaan door de hoeveelheid mannen, die accepteren je echt wel!”  

Alexandra: “Als je niet zeker weet of je het werk leuk gaat vinden, kun je altijd een kijkje nemen. Ik zocht meer uitdaging in mijn werk en zo ben ik per toeval in dit werkveld terecht gekomen, nu zou ik niks anders meer willen doen. Ik ben echt trots op het werk dat ik hier doe, zeker als het een moeilijker project is en het me dan toch lukt om het in één keer goed te doen.” 

 

Zijn er nog dingen die jullie willen meegeven?  

Marian: “Ja, ik vind het zo jammer dat er weinig met techniek wordt gedaan in het onderwijs. Jongens en meiden zouden hier meer van mee moeten krijgen, zodat ze weten hoe leuk het is om echt met je handen te werken. Wij werken hier heel de dag met onze handen, maar we zijn helemaal niet vies als we thuiskomen. Dat is waarschijnlijk wel het beeld dat veel mensen nog hebben vanuit vroeger, maar dat is helemaal niet meer zo!”